Een SEO Migratie is een hoop werk waar veel bij komt kijken. Redirects, websitesnelheid, Structured Data, koppelingen met Google Analytics en de Google Search Console en natuurlijk de URL Mapping. Voor dat laatste, de URL Mapping, heeft een web developer nu een oplossing…
Wat is een URL Mapping?
Een URL Mapping is een bestand waar al de oude en nieuwe URL’s van je website te vinden zijn. Zodra je overstapt naar een nieuwe site dan zullen er ongetwijfeld URL’s veranderen of komen te vervallen. Het is van groot belang voor je zichtbaarheid in de zoekmachines en het behoud van posities om ervoor te zorgen dat deze URL’s blijven werken.
Komt een URL te vervallen of krijgt deze een andere locatie? Verwijs deze dan middels een 301-redirect naar de juiste locatie. Hiermee laat je aan zoekmachines weten dat de pagina is verhuisd en dus een nieuwe locatie heeft gekregen. Om een volledige lijst in kaart te krijgen gebruik je tools als Screaming Frog, de Google Search Console en Google Analytics. Heb je een grote website? Dan zal dit snel resulteren in een lijst van tienduizenden pagina’s. Deze lijst van pagina’s moet je afzetten tegen de pagina’s of URL’s van je nieuwe website. Iedere URL op de oude website zal een nieuw plekje moeten krijgen op de nieuwe website.
Samenwerking tussen SEO Marketeer en Web Developer
Door een duidelijke rolverdeling te maken met de web developer kun je een hoop onnodig werk voorkomen. Niet iedere pagina’s hoeft een aparte redirect te bevatten. Je kunt dit voor een groot gedeelte afvangen met RegEx.
Een web developer kan regels maken op de server die zeggen “Alles met het woordje “Contact” in de URL zit dan moet de URL verwezen worden naar deze pagina”. Dit komt goed van pas als je een hoop losse contactpagina’s gaat bundelen onder één contactpagina.
Een SEO Migratie Tool
Een tijd geleden voerde ik samen met Werner Bastianen van Stijlbreuk een SEO migratie uit. Het uitwisselen en bijwerken van spreadsheets vond hij erg inefficiënt en frustrerend. Daarom kwam hij met zijn eigen, gratis SEO Migration Tool. Deze tool maakt het gemakkelijk om data uit de Google Search Console en Screaming Frog te halen. Daarnaast stelt het je in staat om gemakkelijk URL’s op te schonen en worden URL’s waarvan de locatie hetzelfde blijft uit het bestand gehaald. Zo ziet je bestand er overzichtelijk en geordend uit.
Heb jij de SEO Migratie tool al gebruikt? Laat me weten wat je ervan vindt!
Meer weten over SEO Migraties?
Ben je van plan om zelf een SEO migratie uit te voeren? Maak dan een checklist zodat je niks vergeet. Een goed uitgangspunt hiervoor is de Website Migration Checklist van ContentKing of de Website Migration Guide van Moz.
Vergeet het onderstaande filmpje niet te bekijken! Hier legt Martin Splitt (Google) samen met Glenn Gabe (Digital Marketing Consultant, G-Squared Interactive) uit waar je op moet letten bij SEO migratie. Daarnaast ontkrachten ze ook mythes rondom SEO Migraties.
Hulp nodig? Stuur me een berichtje op LinkedIn!
0 Comments